Otsakekuva, 1700-luvulta oleva kartta Aureesta, Seppo Äijälän arkistosta.

 

http://moro.aamulehti.fi/2015/03/02/kurussa-kokoonnuttiin-potkukelkkailemaan/

IMG_3451 100_1630

Potkukelkkojen kokoontumisajot 27.2.2015/KK

Pohjoisessa Kurussa vietettiin jo perinteeksi muodostunutta kylien ulkoilu- ja yhteispahtumaa ” Potkukelkkojen kokoontumisajot” JussiMatin baariin Itä-Aureessa.
Keli oli aivan ”lentokeli” ja ihmiset olivat lähteneet liikkeelle ilahduttavan runsaslukuisesti. Riuttaskylän kelkkamäärä oli taas kerran suurin. Jokaisena vuotena Riuttaskylä on päihittänyt alueen muut kylät kelkkailijalukumäärällään – toisaalta perinnekkin jo taitaa velvoittaa – koska idea ”maailmalle” on levinnyt juurikin Riuttaskylästä. ”Maalipaikka” Itä-Aure hävisi tänä vuonna yhdellä kelkalla Luoteen kylälle..
Parasta Luoteen joukkueessa oli se, että kelkkailijoitten keski-ikä oli selvästi nuorin. Näin ollen perinteen voi olettaa jatkuvan. Länsi-Aureesta oli myös osanottaja, joten näin joka kylä oli edustettuna tässä tapahtumassa – ja sehän on tämän idean tarkoitus; koota kyliä yhteen.
”Maalissa” Itä-Aureessa oli tarjolla grillimakkaraa, lämmintä mehua sekä kahvia ja pullaa Taistelijan Talo palveluyhdistys ry.n puolesta.

Ilta kului rennossa hengessä seurusteltaessa tuttujen kanssa. Oli leikkimielistä tietokilpailua ja  musiikkia;  Aurejärven Pelimanneista Erkki Sormunen toi lisämaustetta illan kulkuun haitarinsoitollaan. Arvonta toi jännitystä – millainen pipo tuleekaan päähän illan päätteeksi.
Puolenyön tietämissä lähdettiin kotimatkalle kuutamon valaistessa tienoita.
Vaikka kyseessä olikin vaatimaton kylätapahtuma, osallistujia oli omien kylien lisäksi Tampereelta, Virroilta, Kurusta ja Parkanostakin. Kauimmaiset olivat muuten tulleet Saksasta ! Toivottavasti kaikki väki JussiMatissa tunsi olonsa tervetulleeksi ! Tapaammekohan kelkkailun merkeissä vuonna 2016 ? Se jää nähtäväksi.

IMG_3499 kelkkaa2sepe 100_1637 IMG_3485 IMG_3544 IMG_3545 2 100_1634 100_1635IMG_3463

Löytyykö tänä vuonna haastajia Riuttaskylälle?
POTKUKELKKOJEN KOKOONTUMISAJOT
yhteiseen illanviettoon JussiMattiin
Itä-Aureentie 1060, pe 27.2.2015
Erkki Sormunen tahdittamassa iltaa.

KAIKKI TERVETULOA !Järj. Taistelijantalo Palveluyhdistys ryIMG_0017

 

SEITSEMISISSÄ AVATTU UUSIA LATUREITTEJÄ 

http://www.luontoon.fi/seitseminen

http://www.luontoon.fi/seitseminen/ajankohtaista

http://www.ylasatakunta.fi/uutiset/839-seitsemisissa-uusia-latureitteja

Click to access seitseminen-latukartta.pdf

http://www.luontoon.fi/seitseminen/historia

Seitsemisen kansallispuiston puistonjohtaja Tuula Peltosen kirjoitus myös Pohjois-Kurun Joulu 2014 -lehdessä:

Click to access nettiversio-joululehti2014.pdf

POHJOIS-KURUN JOULU 2014 NYT MYÖS VERKOSSA 

Click to access nettiversio-joululehti2014.pdf

Toivottavasti silti moni vielä haluaa ostaa paperilehdenkin, tilaukset taistelijantalo@gmail.com tai puh. 050 365 7230, lehti 10€/kpl, postimaksu 2€, jos postitse tilaa. JussiMatistakin saatavana vielä  vuoden 2014 joululehteä, vuoden 2013 joululehti loppuunmyyty.

Kynttiläkruunukansientisajanjoulu

POHJOIS-KURUN KUULUMISIA
KOOP ARPONEN & FLUTE OF SHAME KOSKETTIVAT IHMISMIELIÄ

Flute of Shamen hyväntekeväisyyskonsertiti 21.12.2014 sulatti parisatapäisen yleisön sydämet Aurejärven kirkossa. –
Tilaisuudessa laulettiin bändin johdolla yhdessä joululauluja myös suomeksi, mm.Jouluyö, Juhlayö ja Joulupuu on rakennettu.
Flute of Shame eli Koop Arponen, James Lascalles ja Dane Stefaniuk, osaa ottaa yleisönsä niin musiikillaan kuin persoonallisuudellaan. Jokainen paikalla ollut sai kokea olevansa tervetullut ja odotettu. Ihan yhtälailla kuin bändikin oli tervetullut ja odotettu! Jutustelun ja soitannon lomassa jopa bändikin pohti, mikä se oikein on tämä Itä-Aureen korpikylän taika – niin muusikoille kuin kuulijoillekin. Aina vaan tunnelma syvenee ja Flute of Shame nousee sfääreihin esiintyessään.

fos2-2IMG_4167

Tämänkertaisen kirkkokonsertin hyväntekeväisyyskohde oli Ride For a Lifetime. Järjestön edustaja, Hollannista Suomeen muuttanut Robert Gerritsen, oli paikalla kertomassa, miksi haluaa tukea tutkimustyötä Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön hyväksi.- Hänen oma tyttärensä oli menehtynyt aivorunkosyöpään nelivuotiaana. Siihen ei ole parannuskeinoa eikä taudin syytä vielä tunneta. -Robert Gerritsen osallistui kirkossa uuden biisin esitykseen, minkä oli Koopin kanssa tehnyt tyttärensä muistoksi .- Kappale on näinä päivinä ilmestyvän Flute of Shamen hyväntekeväisyysEP-levyllä nimellä Thousand Days.

fos25koopIMG_4129

Kirkon jälkeen Afterpartyyn JussiMattiin tuli vielä lähemmä sata henkeä. Tunnelma oli tässä toivekonsertissa edelleen sydämellisen lämmin. Flute of Shame yhdisti muista suunnista tulleen yleisön paikallisten kanssa. -Vuodesta ja konsertista toiseen on suurta kokea tämä yhteenkuuluvuus ja läheisyys sekä bändiin että yleisön kesken. Uutta konserttiaikataulua aletaan yleisön toivomuksesta suunnitella heti alkuvuodesta.

FOS1-2IMG_4182IMG_4194

UUSI OPISTOPIIRI ”KÄSITYÖKAHVILA” LUOTEESSA – ENTISET JATKAVAT ITÄ-AUREESSA

Tammikuun puolivälissä alkavat kevätlukukauden Tampereen seudun työväenopiston opintopiirit Pohjois-Kurussakin. – Luoteen kylän entisellä koululla alkaa lauantaisin uusi Käsityökahvila-opistopiiri, jossa kädentaidoista kiinnostuneet saavat Marja-Liisa Luomajärven ohjauksessa oppia uusia taitoja välillä kahvitellen ja seurustellen. – Luoteen entisellä koululla asuva käsityöläinen Tarja Riskilä teki viime kesänä kyläkirppiskierroksella aloitteen käsityökahvilan perustamisesta, mitä ideaa sitten Taistelijan talo-palveluyhdistyskin vei eteenpäin.

ATK-työpaja jatkuu lauantaisin JussiMatissa Johannes Riitijoen ohjaamana. Uusia osallistujia vielä mahtuu mukaan ja kunkin on mahdollista saada työpajassa yksilöllistä ohjausta omien tarpeidensa ja kiinnostuksensa mukaan.

Jo 20 vuotta toiminut harmonikkaryhmä jatkaa edelleen, kokoontuen JussiMatissa keskiviikkoisin Irene Juseliukan johdolla opistopiirinä. – Juselius vetää myös pianonsoitto-opintopiiriä nuorille keskiviikkoisin aina ennen harmonikkaryhmän alkua. Soiton harrastajia tulee näihin piireihin myös Kihniöstä ja Parkanosta kurulaisten lisäksi. – Aurejärven Pelimanneilla alkanut vuosi on juhlavuosi. Tänä keväänä vietetään Aurejärven Pelimannien 20-vuotisjuhlaa 18.4.2015 klo 19 Kurun Seuratalolla yhdessä Oriveden ja Kuhmalahden sekä Ruoveden harmonikkaryhmien kanssa.

POTKUKELKKOJEN KOKOONTUMISAJOT HELMIKUUN VIIMEISENÄ PERJANTAI-ILTANA

Potkukelkkojen kokoontumisajot pidetään täyden kuun aikaan perjantai-iltana 27.2.2015, yhteislähtöaika klo 18 Riuttasilta jo perinteisesti Kaarlo Karttilan luota kohti JussiMattia. – Muista yhteislähtöjen starttipaikoista ilmoitellaan sitä mukaan, kun kylät niistä sopivat.

MUKAAN JÄRJESTYSMIESKURSSILLE

Koska yleisötapahtumia näyttää jatkossakin riittävän, niin toivottavasti pohjoiskurulaisiakin osallistuu Tampereen seudun työväenopiston järjestämälle järjestysmieskurssille heti tammikuussa Kurun kirkonkylässä. Ilmoittautumiset kaikille kursseille työväenopistolle
http://www.tampere.fi/tyovaenopisto/
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Internetiä ilmoittautumisaikoina, voit ilmoittautua opistoon PUHELIMITSE numeroon 040 806 2404

Liitteenä olevat kuvat vapaasti käytössänne, yhdistyksen arkistosta.

Terveisin
Pohjois-Kurun kylien puolesta toimivan Taistelijan talo-palveluyhdistyksen sihteeri
Anne-Maija Kivimäki
taistelijantalo@gmail.com
http://www.pohjoiskuru.fi ja Facebook Taistelijan talo-palveluyhdistys
puh. 050 365 7230

Tampereen seudun työväenopiston  opintopiirejä vuonna 2015 Pohjois-Kurussa: Luoteen koululla alkaa käsityökahvila, Atk-työpaja JussiMatissa, samoin pianonsoitto ja harmonikkaryhmä.

Listätietoja opiston sivuilta http://www.tampere.fi/tyovaenopisto/

tai tältä pohjoiskuru.fi sivustolta https://pohjoiskuru.wordpress.com/tapahtumat/

 

POHJOIS-KURUN POTKUKELKKOJEN KOKOONTUMISAJOT PERJANTAINA 27.2.2015 lähdöt kylistä klo 18 kohti JussiMattia, Riuttasilta lähdetään porukalla Kaarlo Karttilan luota perinteiseen tapaan. Sopikaa muutkin kylät yhteislähtöpaikkanne, jos haluatte porukassa kelkkailla. IMG_0008

 

 

Pohjois-Kurun Joulu 2014 on ilmestynyt 60 -sivuisena monivärijulkaisuna Taistelijan talo-palveluyhdistyksen julkaisemana, graafinen suunnittelu ja taitto on Julia Riitjoen. Joululehti sisältää katsauksen tapahtumarikkaaseen vuoteen 2014 runsaan valokuva-aineiston kera. Aurejärven kirkon 90-vuotisjuhla oli alkukevään suurtapahtuma. Paljon kuvia on myös yleisömenestykseltään aivan huikeista Koop Arposen bändin kesä-ja joulukonserteista. Kaikkiaan lehdessä on raportoitu valokuvin Pohjois-Kurun yleisötapahtumista, joita oli runsaat 30. Artikkelikirjoittajia lehdessä on mm. FM Marjo Heikkilä,Paikannimet ja historia sekä teorioita Aurejärven etymologiasta. Hän pitää paikallishistoriapäivän Itä-Aureessa jälleen 13.6.2015.- Ulla Kota-aho ja Eeva Kota-aho kirjoittivat ”Kasteentodistus Kuruun 1882”, Ilmari Kosonen ”Aurejärve on Kuikkajärvi”. Puistonjohtaja Tuula Peltonen kirjoittaa Seitsemisen kansallispuiston Joulusta, Minna Plihtari Aurejärven Pelimannien 20-vuotistaipaleesta, kappalainen Leena Jalkanen ” Ei sanoin, mutta teoin”. Lisäksi lehdessä on Aurejärven kesämökkiläisten Tellervo Schraderin ja Paula & Pentti Kovasen kirjoitukset sekä Itä-Aureen amerikanserkun, Minnesotassa asuvan Dan Reedin kirjoitus ”Maailman toiselta laidalta”. Pohjois-Kurun tulevaisuutta luotsaa joululehdessä varsin hauskalla tavalla Tampereen Seudun Tyävenopiston apulaisrehtori Päivi Varjosalo artikkelissaan ”Luovuuden mittasuhteet ja pienuuden etiikka.Kylä elää ideoista”. Entiseen tapaan lehti sisältää joulunajan tapahtumakalenterin lisäksi myös vuoden 2015 tapahtumien aikatauluja jo pitkälle kesään, samoin tietoa Pohjois-Kurun alkutalven työväenopiston kursseista, joista uusin on Luoteen käsityökahvila. Pohjois-Kurun vanhoja valokuvia on poimittu joululehteen inspiraatioksi jatkaa kuvien keräystä ja tallentamista facebookiin kaikkien katsottavaksi ja tunnistettavaksi. Jospa joku tunnistaisi pariskunnan tämän vuoden joulujulkaisun takakannessa? Lehteä voi tilata yhdistykseltä postitse 10€/kpl+postikulut 2€ , taistelijantalo@gmail.com tai sihteeriltä puh. 050 365 7230- Myös Kurun kirjastosta ja Itä-Aureen JussiMatista lehteä saatavana kympin kappale. Lehden myyntitulot tulevat Taistelijan talo-palveluyhdistykselle, joka toimii Kallionkylän, Riuttasten, Luoteen, Itä-Aureen ja Länsi-Aureen alueella kylien kaikinpuoliseksi kehittämiseksi.

 

Aurejärven kirkossa on seuraavan kerran jumalanpalvelus vuonna 2015 pääsiäisen aikaan 2. pääsiäispäivänä. 

JOULUAATON HARTAUS 24.12. klo 13

JOULUKIRKKO JOULUAAMUNA 25.12. klo 9 

Aurejärven kirkon osoite  Itä-Aureentie 1020

IMG_2738

 KURUN KAPPELISEURAKUNTA JOULUN AIKAAN 

Kurun kappeliseurakunnan tapahtumia Pohjois-Kurussa ja Kurussa, http://www.ylojarvenseurakunta.fi/kuru

  Jouluinen hyväntekeväisyyskonsertti sunnuntaina 21.12. 2014 Aurejärven kirkossa klo 16, järjestäjinä Koop Arponen ja Flute of Shame, ohjelmaliput 15€ , konsertin tuotto Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön hyväksi. Aurejärven kirkon osoite Itä-Aureentie 1020,                   34550 Itä-Aure Lippuja saa vielä kirkon ovelta, myynti alkaa tuntia ennen konsertin alkua klo 15. Kirkon jälkeen Taistelijan talo-palveluyhdistys tarjoaa glögiä ja pienen baarikonsertin JussiMatissa, Itä-Aureentie 1060. Tervetuloa!  UUSI JOULULEVY: Three Wise Men   Koop Arponen ja Flute of Shame Uutta joululevyä, hinta 10€  on myynnissä  myös Itä-Aureen konserteissa ja verkkokaupassa http://fluteofshame.com/eshop/   Flute Of Shame:Koop Arposen johtama Flute Of Shame on toiminut jo pitkään brittiläisen musiikkiperinteen sanansaattajana Suomessa. Nyt kolmikolta on ilmestynyt viiden raidan joululevy. Mukana on neljä ikivihreää joululaulua, joita höystetään tuoreella sävellyksellä. Avausraita Walking In The Air vie heti jalat alta. Upea sävelmä on työstetty triolle ominaiseen sovitukselliseen asuun. Se pukee tutun, jouluun kiinteästi liittyvän laulun kauniimmin, kuin yksikään aikaisempi kotimainen versio. Rennot, pääosin akustisilla kitaroilla toteutetut taustat nousevat tärkeään asemaan ja sopivan herkät lauluosuudet täydellisesti soivine stemmoineen, sytyttävät kynttilät. Jopa niinkin kulunut sävelmä, kuin White Christmas puhkeaa uuteen raikkaaseen kukkaan Flute Of Shamen käsittelyssä. Sama pätee Silent Nightiin, joka luo vaivatta mielikuvan jouluyön tummasta taivaasta ja hartaasta hiljaisuudesta. Monet kotimaiset laulajat tekevät vuosittain joululevyn teennäisellä ja pakonomaisella tyylillä. Three Wise Men muodostaa virkistävän vastapainon tuolle markkinapainotteiselle valtavirtaukselle. Sen sisältö tarjoaa vilpitöntä ja harrasta musiikkia, joka liikkuu syvällä aidossa joulutunnelmassa. (Mauri Mäkynen)  

 

Kynttiläkruunukansi Etukansikuvassa Aurejärven kirkon kynttiläkruunu. Joulukorttia saatavana JussiMatista, euron kappalen yhdistyksen jäsenille ja 1,50€ muille.

joulukorttiaure

PERJANTAINA 5. 12. klo 16-18 JOULUMYYJÄISET SALOSELLA

Myyjäisissä mm. Tarja Riskilän kädentaitojen tuotteita, Sakari Niemelän valokuvatauluja, Leppiksen leppäkerttuja ja suomalaista käsityötä, Gemini Luontaispalvelut Annika Mattilan tuotteita, Paavo Pajusen puukkoja, paikallisia leivonnaisia, Pohjois-Kurun Joulu 2014 -lehti, joulukortteja, joukossa yhdistyksen uusi kirkon 90-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu joulukortti, katso kuva alempaa.

Kallionkylän, Riuttasten, Luoteen, Länsi-Aureen ja Itä-Aureen yhteisissä pikkujouluissa perjantaina 5. 12. klo 18  Salosella. Jouluruokaa, arpajaiset, joulupukki, yhtye Ämmät laulaa ja soittaa. Vapaa pääsy. Järj. Taistelijan talo-palveluyhdistys ry

ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ 6.12.2014 klo 9 kunniakäynti Aurejärven kirkon sankarihaudoilla

IMG_1081

la 6.12. klo 14 Itsenäisyyspäivänä Luoteessa Luomajärvellä, samalla myös joulumyyjäiset, Luomajärventie 136, Luode La 6.12.2014 11:30 -17:00 Lada-kerhon Itsenäisyyspäivän ajot Länsi-Aureessa, Länsi-Aureentie 853, Ylöjärvi

konsertti

Sunnuntaina 21. 12. klo 16 Koop Arponen & Flute of Shame järjestää Aurejärven kirkossa  hyväntekeväisyyskonsertin. Ohjelmat 15 € Ride for a Lifetime-”yhdistyksen kautta ”Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön” hyväksi.

Ennakkoliput / Advance tickets: taistelijantalo@gmail.com, puh/tel. 050 365 7230 Anne-Maija Kivimäki Lippuja saa ostaa myös kirkon ovelta. Lisätietoja Ride for a Lifetimesta löytyy  fb-sivulta https://www.facebook.com/RideForALifetimeFightingCancer?fref=ts Kirkkokonsertin jälkeen noin klo 18 Jouluglögiä JussiMatissa sekä Koop Arposen & Flute Shamen pieni baarikonsertti, tarjoaa Taistelijan talo-palveluyhdistys ry. KÄSITYÖKAHVILA ALKAA v.2015 LUOTEEN ENTISELLÄ KOULULLA,

Itä-Aureentie 2 lauantaisin 17. 1 – 28.3. klo 12-14.30, uusi Tampereen seudun työväenopiston piiri. Lisätietoja Tarja Riskilä puh.0405855843 ( Luoteen entinen koulu)

Tule mukaan samanhenkisten ihmisten pariin! Suunnitellaan ja valmistetaan pieniä käsityötuotteita erilaisilla tekniikoilla osallistujien kiinnostuksen mukaan. Ja tietysti keitetään kahvit. Sopii kaikille kiinnostuneille. Omat materiaalit mukaan, jos opettaja hankkii, niin maksu käytetyistä materiaaleista opettaja Marja-Liisa Luomajärvelle.

ATK-työpaja, Harmonikka-ja pianopiirit jatkuvat. Opiston ohjelma jaetaan koteihin 20. 12.2014

IMG_0017

Perjantaina 27.2.2015 Potkukelkkojen kokoontumisajot kuutamolla, lähdöt klo 18 aikaan eri kylistä kohti JussiMattia, Itä-Aureentie 1060. – Riuttasilta lähtöpaikka Kaarlo Karttilalta, Riuttasentie 562, 34550 Itä-Aure. Sopikaa muista kylistäkin lähtöpaikat, jos haluatte porukassa kelkkailla. 

HUHTIKUUSSA AUREJÄRVEN PELIMANNIEN 20-VUOTISJUHLAT 

18.4.2015 kl0 18-24 Kurun Seuratalolla

Tampereen seudun työväenopiston Kurun Harmonikkaryhmä; Aurejärven Pelimannit, juhlii 20-vuotistaivaltaan kutsumalla pirkanmaalaiset harmonikkaryhmät Ruovedeltä, Orivedeltä ja Kuhmalahdelta mukaan soittamaan Kurun Seuratalolle PERINTEISET HARMONIKKATANSSIT jossa tahdin määrää Dir.Mus IRENE JUSELIUS. Tervetuloa mukaan hilpeään iltaan ! Pääsymaksu 10€ Järj. Aurejärven Pelimannit

Pohjois-Kurun kylien kyläkirppissuunnistus lauantaina 6.6.2015

-samalla osallistutaan Pirkanmaan Avoimet kylät-tapahtumaan. Kirppisyhteyshenkilö Tarja Riskilä, puh. 0405855843 

La 13.6.2015  klo 14 PAIKALLISHISTORIAPÄIVÄ JussiMatissa, vetäjänä FM Marjo Heikkilä ( os. Mäkinen), päätteeksi opastettu hautausmaakävely Aureen kirkkomaalla. Ilmoittautumiset taistelijantalo@gmail.com tai 050 365 7230 Anne-Maija Kivimäki

lisätietoja taistelijantalo@gmail.com tai

puh. 050 365 7230 Taistelijan talo-palveluyhdistyksen sihteeri